•  


Moskeeën >>

Süleymaniye Moskee >>


Süleymaniye Moskee


In de tijd van de 10de Osmaanse Sultan Suleyman, meer bekend als ‘the Magnificent Suleyman’, bloeide de architectuur. Hij liet een aantal spectaculaire gebouwen neerzetten. Suleyman beschikte over grote rijkdom en zijn macht was gevestigd. Hij richtte zich op de bouw van monumentale werken om bij het nageslacht voort te leven.  


Grote religieuze bouwwerken brengen de mensen dichter bij de kern van het geloof.  Bij een groots, verheven gebouw denken de mensen direct aan Gods grootsheid.


Sinan, Suleymans hoofdbouwmeester had een visie die perfect paste bij de structuur van het rijk. Hij perfectioneerde het symbool van de Islam: de koepelmoskee. In de vijftig jaar dat hij actief was, werkte hij aan meer dan 300 gebouwen. Daaronder was de restauratie van een van de belangrijkste moslimmonumenten. De rotskoepel in Jeruzalem. Voor de Sultan bouwde hij zijn meesterwerk, de Suleymaniye moskee. Het is terecht dat Sinan de grote meester werd genoemd. Enorme gebouwen waarvan de bouw jaren duurde en waarvoor grote bouwkundige expertise en ervaring vereist was. Door een moskee zoals de Suleymaniye te laten bouwen, zei een vorst: “Ik heb de macht en het geld, ik ben de sultan, de heerser”. Maar die gebouwen hadden ook een grote geestelijke waarde. Het is niet alleen een symbool van macht, maar ook van geloof.
© Blackcpublications.com 2008. All Rights Reserved. Design & Development by: R. AlAbid